Бих предложила две книги,които могат много да му помогнат:"Подсъзнанието може всичко"на Джон Кехоу и"Излекувай живота си"на Луйз Хей.
Пиша този коментар ,само защото съм изживяла същите неща(като светоусещане)и прекрасно знам, какво е да имаш онази" топка" в корема,мислейки в паника "Какво ли ще стане сега?".Това се отнасяше за всяко елементарно действие в ежедневието.Притеснението ме съпътстваше на всякъде...
Разбирам идеално как се чувства твоят приятел!
И,знаеш ли,според мен това го дължи на родителите си.Поне при мен беше така!Не знам на колко е години,какви са интересите му,как вижда света...Знам,обаче,че може-стига да иска, с любов да наблюдава себе си,да започне да се одобрява и това да бъде само началото на един нов,стойностен, спокоен,ведър живот.
Има и хомеопатично лекарство и капки на д-р Бах и много други варианти.
А утвържденията,които споменаваш са също добро начало,но се казват поне 5 мин. 2-3 пъти на ден и винаги са в положителна форма и в сегашно време.На 5-6 дни може да променя с други. Например:Аз одобрявам себе си.Аз съм спокоен.Аз съм защитен винаги при всички обстоятелства.Аз съм успешна личност.С лекота се справям с всичко в своя живот.Вселената(Бог;Ангелите) се грижи/ат/ за мен.Моето подсъзнание е мой партньор в постигането на успеха.Сега си създавам живот,в който се чувствам комфортно. Позволявам си да изпитвам радост във всеки миг и ден от своя живот.
И още в този дух.
Желая ви успешно развитие!